Traffic - Client Handleiding

Het
installeren van de Traffic Client begint met het ontvangen installatie-bestand, bijvoorbeeld traffic1.00.exe, uit te voeren. Als u nog niet in het bezit bent van het genoemde bestand kunt u deze ophalen van een van de mirrors.

De basis van het programma Traffic draait om de toolbar die op de voorgrond draait en waar vanaf de diverse vensters en functies op te roepen zijn.
Naast het laden en opslaan van de gegevens tbv reserve kopieƫn en het maken / verbreken van de verbinding met de server wordt geregeld en de instellingen zijn er de venster-menu's: Financieel, Planning, Relaties, Inventaris. Diens submenu's en diverse functies zijn via sneltoetsen aan te roepen.
Traffic Toolbar

Financieel: Facturen [F6], Verloning [Ctrl]+[F6], Inkoop [Shift]+[F6], Proforma [Ctrl]+[Shift]+[F6]
Planning: Agenda [F7], Posten [Ctrl]+[F7], Maatregelen [Shift]+[Ctrl]+[F7]
Relaties: Medewerkers [F8], Opdrachtgevers [Ctrl]+[F8] , Leveranciers [Shift]+[Ctrl]+[F8]
Inventaris: Middelen [F9], Materialen [Ctrl]+[F9]


Financieel (Facturen):
In het venster Facturen kunt u facturen genereren en raadplegen.
Genereren gaat als volgt: U selecteerd het tabblad Genereren als deze nog niet is geselecteerd en kiest de relatie naar wie de factuur verzonden moet worden. Na selectie vult het de velden straat, huisnummer, postcode en plaats aan. Kies een datum als die niet automatisch is opgegeven en daarna zal het op zoek gaan naar opdrachten die voldoen aan de opgegeven datum. Als dit gevonden is krijgt u hiervan een melding met de vraag of u die gevonden gegevens wilt gebruiken. Als u dat wilt worden het aantal, de omschrijving automatisch overgenomen en zoekt het de bijbehordende prijs specifiek voor de opdrachtgever op. Mocht er geen prijs specifiek voor de opdrachtgever worden gevonden wordt de algemene prijs gekozen.
Kies vervolgens of de factuur op rekening betaald kan worden (met in achtneming van het betalingstermijn welke u kunt aangeven bij instellingen), contant of voorruit en of deze negatief moet zijn voor een credit factuur.

Raadplegen geeft een overzicht van alle facturen waarbij op het zoeken diverse filters kunnen worden toegepast. Zo worden als de relatie (opdrachtgever) filter is gekozen alleen facturen aan de betreffende klant getoont. Zo kan er ook gefilterd worden op een jaartal of een jaartal plus het kwartaal of selectie van t/m.

Klik op een getoonde factuur in het overzicht met de rechter muisknop voor extra afhandelingen van de factuur.
Er kan dan gekozen worden voor Nota bekijken> dit laat de geselecteerde factuur als PDF zien, Uitstellen voor een aantal dagen of onbepaalde tijd (intrekken).Herinneren als verdatum gepaseerd is en die te bekijken, Aanmanen als ook de herinnering niet tot betaling heeft geleid en die bekijken. Overdragen aan incassobureau of deurwaarder en de volledige of gedeeltelijke betaling te muteren.
Bij de herinnering en/of aanmaning wordt automatisch de vervaldatum 5 dagen vooruit geschoven.


Financieel (Verloning):
Na het harde werk willen de medewerkers natuurlijk wel hun (ver)lo(o)n(ing) en vergoedingen krijgen. Dat wordt in dit venster geregeld. Het zoekt na keuze van de opdracht de medewerkers op en berekend de verloning/vergoeding of een schatting van de reiskosten op basis van de postcodes.
Dit alles kan per medewerker worden opgespaard naar 1 keer per 4 weken of per maand en dan te samen in een bulk worden verzonden naar uw bank en een verloningsspecificatie worden gemaakt voor die periode, maar waarop ook de totalen van alle verloningen en alleen het huidige jaar.
Verloning aan regelaars die zijn ingehuurd is NIET mogelijk. De ingehuurde regelaar zal een factuur moeten sturen welke u afhandeld via de
inkoop.

Financieel (Inkoop):
Bij inkoop houdt u de uitgaven bij van aankopen en inhuur. Van die uitgaven wordt bijgehouden wie de leverancier is wanneer de bestelling geplaatst is, kassabon of factuurnummer. In geval van een factuur is er een vervaldatum waarop de factuur betaald moet zijn. Uiteraard wordt ook de betaaldatum opgegeven met het soort betaling waarbij de mogelijkheden zijn: automatische incasso, bankoverschrijving, contant, iDeal,opname (van bank naar kas) of pinbetaling.
Bij het boeken kan de BTW verlegd worden als de leverancier daarvoor gekozen heeft of anders de omzetbelasting BTW-Hoog en/of BTW-Laag. De inkoop kan geboekt worden op de meest voorkomende lasten-groep. Bij pinbetalingen of wanneer de betaaldatum is gewijzigd zal er automatisch een vinkje komen bij Voldaan.

Financieel (Proforma):
Een proforma, ook wel proforma factuur genoemd, is een voorloper van de factuur die als aankondiging naar de klant verzonden kan worden. Er valt dat in een oogopslag voor de klant de informatie te zien zoals de gewerkte uren het te verwachten factuurbedrag. Een proforma is niet noodzakelijk om een factuur te kunnen maken, maar puur een stukje extra service.

Planning (Agenda):
In de agenda kunt u opdrachten invoeren en raadplegen. Het raadplegen gaat via de tabbladen bovenin het venster waar u het overzicht voor vandaag, morgen, de huidige week, komende week, huidige maand of huidige jaar kunt rangschrikken. Door op de opdracht in het overzicht te klikken komt er in het tabblad rechts van het overzicht de informatie specifiek over de geselecteerde opdracht. In datzelfde tabblad heeft u de keuze uit het projectnummer (in onderstaande afbeelding 0000) en een *.

Door te klikken op dat laatst genoemde tabblad wordt er een nieuwe opdracht ingevoerd waarbij gekozen kan worden voor een specifieke datum of een periode van maximaal 1 week.
Het selecteren van meerdere dagen gaat door de optie Meerdaagse aan te klikken en in het weekoverzicht daaronder de muis op de eerste dag te zetten en naar rechts te bewegen met de muisknop ingedrukt houdend.
Gegevens die bewaard worden zijn de invoerdatum, datum met begin,- en verwachte eindtijd, de omschrijving van de opdracht, de lokatie zoals die gemaakt is bij de
posten, de opdrachtgever, gewenste aantal of dit aantal beroepsmatige verkeersregelaars moeten zijn.
Indien dit beroepsmatig is kan worden aangeven of deze in het bezit moet zijn van een VCA en/of BRL-diploma. Is het niet beroepsmatig dan dient er een aanvraag gedaan te worden bij de gemeente via SVNL (Stichting Verkeersregelaars Nederland). SVNL verstrekt dan een aantal codes. Om een deel te kunnen automatiseren is er een evenementenID wat een soort volgnummer binnen SVNL is. De andere codes kunnen verzilvert worden door respectivelijk de regelaars en teamleiders.

Planning (Posten):
Hier worden de posten ingedeeld. Per lokatie kunnen meerdere posten gemaakt worden met een bijbehorende maatregel en de bezetting. Per lokatie is er standaard 1 post. Indien er meerdere posten op deze lokatie zijn kan men deze maken door op het tabblad met de '*' te klikken.
Wie er ingezet kan worden op de post is afhankelijk van de opgegeven vereisten. Is beroeps aangevinkt dan kunnen alleen beroepsverkeersregelaars de post bezetten. Tevens wordt dan onderscheid gemaakt tussen de medewerkers die VCA en/of BRL hebben behaald. Is beroeps niet aangevinkt dan kijkt Traffic of de medewerker als evenementenverkeersregelaar voldoet aan de klasse. Medewerkers die daaraan voldoen kunnen geselecteerd worden vanuit de lijst. In het tabblad Kaart kan gekozen worden uit bestaande maatregelen. Het tablad Materialen toont de materialen zoals bepaald in de maatregel.
Bij de taakomschrijving is ruimte voor een postinstructie. De positie van de post kan verduidelijk worden door de samenkomende wegen aan te geven. De info bij Omleiding kan worden gebruikt indien de weg geblokkeerd is en aan te geven welke route genomen kan worden om toch bij de eindbestemming te komen via de geldende omleiding. De daar opgegeven begin,- en eindtijd geldt als uitgangspunt. Door met de rechter muisknop op de ingedeelde medewerker te klikken kan voor die medewerker een afwijkende begin,- en eindtijd worden gekozen. Vervolgens worden de totalen exclusief BTW berekend door het aantal uren te vermenigvuldigen met de prijs.
Nu kunt u een omschrijving of kenmerk van de klant opgeven en gekozen worden op de factuur op rekening'kan bijna het aanmaken plaatsvinden Het centraal coƶrdinaat is de GPS Positie als uitgang voor een maatregel indien deze van een kaartendienst wordt geimporteerd. De contactpersoon is de coordinator te plaatse. Dit kan iemand van de organisatie zijn, maar ook een eigen (volwaardige) medewerker.
Fase van opdracht is de fase waarin het uitvoeren zich bevind. Indien Bewerkbaar is geselecteerd kunnen gegevens op alle posten worden aangepast. Als aanpassing niet meer nodig is dan is deze uitvoerbaar (bijvoorbeeld als de datum van de opdracht nabij is). Nadat de opdracht is volbracht is deze uitbetaalbaar geworden. Nadat iedere medewerker is verloont/vergoed is deze af te sluiten en wordt de opdracht als voldaan gemarkeerd. Hierna is de lokatie op slot en kan niet meer worden aangepast.
Als bijlage aan een post,- en taakinstructie kan een voorblad of losse bijlage worden toegevoegd. Indien u de bestaande postenindeling als nieuw uitgangspunt wilt gebruiken kies dan voor Dupliceren.

Vanuit posten is het mogelijk de indeling, een opdrachtbon, een pakbon tbv de materialen een groslijst en tijdtabel als PDF op te slaan en te raadplegen indien deze eerder is gegenereerd.

Planning (Maategelen):
De maatregelen zijn de basis voor de invulling van een opdracht. Per opdracht is er een postenindeling nodig en per post een maatregel. De maatregel bepaald waar borden, afrastering en natuurlijk de verkeersregelaars gepositioneerd moeten worden. Het soort weg wordt daar tevens in bewaard. Denk daarbij eraan of deze valt onder beheer van de gemeente of provincie en wat de maximale snelheid ter plaatse is. Dit is van belang om te beoordelen of borden de juiste minimale afstand hebben. We willen immers een bepaalde maximum snelheid geleidelijk terug voeren tot na de post indien dit de veiligheid bevorderd.

De basis voor een maatregel is een kaart of situatie schets. Z'n kaart kan worden opgehaald van een online kaartendienst zoals openstreet of Google Maps. Een kaart kan tevens als afbeelding worden geimporteerd van een andere gegevensdrager zoals usb-stick of cdrom. Een andere mogelijkheid is om zelf middels wegdelen een
schets te ontwerpen en deze als kaart op te slaan.
Met de kaart als basis kunnen daarop de pictogrammen (bijvoorbeeld om aan te geven waar de kassa, meetingpoint of wc zich bevind), de afbakening, borden en regelaars geplaatst worden. Een regelaar kan daarbij een evenementenverkeersregelaar, verkeersbrigadier (klaarover), parkeerwacht, seingever, beroepsverkeersregelaar en motard/wegkaptein zijn.


Boven het venster is er de knop bewerken. Als bewerken aangevinkt is stelt u dat in staat om de geimporteerde kaart te voorzien van de maatregelen. Door na de bewerkingen op de knop bewerken klikt zal het de bewerkingen opslaan in de kaart en verdwijnt het vinkje. Klikt u wederom op de knop bewerken dan laat het de orginele kaart en plaatst de maatregelen op de plaats zoals deze stonden na het toepassen. Overigens kunt u de wijzigingen alleen toepassen als er een controle is uitgevoerd. Hiertoe zal de knop controle zichtbaar zijn.
Aan de rechterkant van het venster zijn tabbladen met bovenaan een keuzebox waarmee bepaald wordt van welk land de borden en soort regelaar gebruikt dient te worden. Bakens en pictogrammen zijn in elk land gelijk en wordt geen onderscheid gemaakt.

Het plaatsen van borden gaat als volgt; Kies het land wat van toepassing is. Klik op het tabblad borden. In het overzicht staan nu de meest gebruikte borden uit het gekozen land. Klik op het gewenste bord en sleep deze naar de kaart op de positie waar die moeten komen. Na het plaatsen van het bord kan er op het bord geklikt worden met de rechter muisknop en gekozen worden om deze te roteren of bij vergissing te verwijdenen. Idem geldt deze procedure voor de bakens en pictogrammen behalve voor de stromen. Daar wordt namelijk wel de kleur behorende bij een bepaald type stroming geklikt, de omschrijving en de dikte gekozen. Op onderstaande afbeelding ziet u als voorbeeld een magenta gekleurde lijn met een dikte van 3px tbv de logistiek (bevoorrading). Als dat gedaan is klik dan op de kaart voor korte punten of klik met de shift-toets ingedrukt op het begin en eindpunt.


De pictogrammen zijn bedoeld om speciale posities aan te geven op de kaart. De eerste 3 pictogrammen zijn vooraf bepaald; ontmoetingsplaats (meetingpoint), infobalie, WC, eerste hulp. De overige 7 pictogrammen in het tabblad Pictogrammen zijn vrije keuzes. Door op de lege knop te dubbelklikken komt er een venster waarin een eigen picrtogram gekozen kan worden en een benaming aan gegeven worden.
Een kaart ontwerpen is handig voor als er geen duidelijke kaart beschikbaar is. Om een kaart te ontwerpen dient men een nieuwe maatregel te maken en dan de vraag te beantwoorden door op 'ontwerpen' en vervolgens op 'Ok' te klikken. Nu kunt u de kaart ontwerpen middels een aantal sets. Set 1 zijn de standaard wegdelen. Set 2 en hoger zijn tbv eigen gemaakte wegdelen.
Er kan vervolgens een formaat gekozen worden wat bepaald hoeveel ruimte gereserveerd wordt voor de wegdelen. Beschikbare formaten zijn 15 * 27 en xx * / xx. De kleur van de achtergrond kan vervolgens gekozen worden. Meest voor de handliggende is een witte achtergrond.
Kies eerst het gewenste wegdeel door deze aan te klikken. Het plaatsen van dat wegdeel gebeurd door met de muis te bewegen en waar het wegdeel moet komen de shift in de drukken. Hetzelfde werkt als een wegdeel verwijderd moet worden door een ander wegdeel erover te plaatsen of de gum te gebruiken om het veld te legen. Na het opslaan keert u terug naar de maatregel en kunt u deze bewerken door borden etc. te plaatsen.


Relaties (Medewerkers):
Een goede gegevensbeheer van de medewerkers is van cruciaal belang voor elke organisatie. Naast de zoekfunctie via de toolbar is er ook te bladeren door de medewerkers. Links bovenin ziet u 2 knoppen met driehoekjes wijzend naar links voor vorige medewerker en wijzend naar rechts voor de volgende (indien aanwezig). Rechts daarvan is een vierkantje (in onderstaand voorbeeld rood met !! dit is een teken dat niet alle gegevens compleet zijn. Dit kan zijn omdat bv de inzetbaarheid met functie en/of aanstelling ontbreekt. Rechts daarvan ziet u het medewerkersnummer en het jaar waarop de medewerker is ingevoerd (actief is geworden). Dit jaar is niet aan te passen. Als een medewerker stopt klik dan het vinkje weg. Dit voorkomt dat de persoon bijvoorbeeld nog een opdracht kan krijgen.
Om wijzigingen op te slaan klik dan op de knop toepassen.

Per medewerker kan een pasfoto opgeslagen worden die bijvoorbeeld gebruikt kan worden in een medewerkerspas. Om de foto te wijzigen dubbelklik dan op de huidige afbeelding en zoek en selecteer de gewenste pasfoto om te gebruiken in Traffic.
In het algemene veld staan de basisgegevens zoals het geslacht, roepnaam, tussenvoegsel, achternaam, contactgegevens. Geboortedatum, geboorteplaats, nationaliteit en de leeftijd volgens opgegeven geboortedatum.
In het veld Functioneel worden de functies gekoppeld aan de medewerker. Tip! De functies kunnen bij instellingen worden gewijzigd/toegevoegd. Afhankelijk van de functie is er een aanstelling te bewaren ongeacht of de functie beroepsverkeersregelaar of evenementenverkeersregelaar is. In het laatste geval kan er een classificatie aangegeven worden waarbij A-1 deskundig en ervaren betekend tot A-4 voor iemand die samen met een ander zou moeten staan. Gegevens zoals aanstellingsnummer en geldigheid worden getoont op basis van de opleidingen in onderstaande tab.
Als de persoon geen eigen medewerker is maar ingehuurd kan worden bijvoorbeeld bij zzp'ers dan kunt u bij inhuur via de leverancier kiezen. Indien die leverancier nog niet is ingevoerd in Traffic dient u dat eerst te doen. Aangeven dat een medewerker ingehuurd wordt ipv eigen voorkomt dat de medewerker per abuis in de verloningen meegenomen wordt en tevens een factuur zou worden voldaan.

In de hierboven getoonde afbeelding met de tabbladen wordt per onderdeel bijgehouden wat de medewerker bezit in materiaal en gevolgde opleidingen, het fiscale aspect tbv verloningen/vergoedingen, welk vervoer gebruikt wordt (openbaar vervoer of eigen vervoer). Extra is voor het maken van passen tbv bijvoorbeeld toegangscontrole. Ondersteund wordt momenteel gebruik van een streepjescode, maar er zijn tevens positieve testen met gebruik van RFID. Last but not least is er het medische tabblad en de beschikbaarheid van de medewerker waarbij aangegeven kan worden wanneer de persoon absoluut niet kan bijvoorbeeld door vakantie of juist wel beschikbaar is en de overige dagen niet.
Qua opleidingen zijn er de tabbladen VKR waarbij de opleidingsgegevens en aanstelling voor beroepsmatige verkeersregelaars bij te houden. Idem voor het tabblad E-VKR waarbij het om een evenementenverkeersregelaar gaat die aangesteld wordt door de gemeente voor een bepaalde tijd en een E-learning heeft moeten doen die een jaar geldig blijft. BRL is voor borden en bakens, VCA voor de veiligheid welke beschikbaar is als basis en vol, VRO/MBC is behendigheid voor motorrijders (motards/wegkaptein), BVT= Bewijs van Toegang (spoor), EHBO en AED/BLS is voor de eerste hulp en reanimatie/bediening EAD.
Bij het aanmaken van een opdracht zijn vooral de BRL als VCA van belang voor beroepsmatige verkeersregelaars. Indien dit een vereiste opleiding is voor een opdracht kan de medewerker die de opleiding niet heeft gevolgd niet gekozen worden. Bij lokaties wordt er bij evenementenverkeersregelaars en seingevers juist geselecteerd op de classificatie. Hierdoor wordt voorkomen dat een medewerker zonder de juiste ervaring op een post ingedeeld wordt. Uitgangspunt is dat een beroepsmatige verkeersregelaar op alle posten kan staan (mits voldaan aan gestelde eisen van de opdrachtgever), maar een evenementenverkeersregelaar niet op N-wegen een post kan bezetten (zie posten).

Relaties (Opdrachtgevers):
Opdrachtgevers zijn de klanten waarvan de gegevens tbv facturatie of het plannen in de agenda centraal bijgewerkt kan worden. Zo kan u met uw klant een prijs afspreken die afwijkt van het standaard tarieven.
Hier worden bedrijfsgegevens zoals contactgevens, fiscale input zoals btw-nummer en bankgegevens. In een oogopslag is er per opdrachtgever te zien welke opdrachten voor hem/haar zijn uitgevoerd en welke facturen verzonden zijn.

Relaties (Leveranciers):
Leveranciers zijn alle bedrijven waarvan ingekocht kan worden. Leveranciers zijn nodig voor de inkoop van materialen en het boeken van diens facturen of aankoopbonnen te registreren.

Inventaris (Middelen):
Dit omvat alle in voorrraad zijnde persoonlijke beschermings middelen zoals helm en veiligheidsschoenen maar ook algemene middelen zoals kleding, fluit, pet, ehbo-trommel.
Handig om te weten wat de complete inventaris is en of u dit product moet gaan bestellen om niet mis te grijpen.

Inventaris (Materialen):
Hier kan de gehele inventaris aan materialen worden bijgehouden waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen het materiaal en of dat benodigd is. Materialen kunnen bestaan uit borden en schrikhekken en het overige. Denk daarbij aan buisen, voeten en beugels. Borden hebben een code zoals deze in de verkeerswet is opgenomen. Als onderstaand voorbeeld is dat NL voor Nederland, F-1/0. Bij het toevoegen van een nieuw bord kan er volstaan worden door de juiste code te kiezen. De opbouw van de code is XX X-X/X. XX=Land X-X=bordcode. /X is voor een toevoeging bv bij een A1-bord waarbij de toevoeging staat voor de maximum snelheid. 15 is 15km/u, 20 is 20km/u enz.

Materialen die hier ingevoerd zijn beschikbaar voor in een
maatregel.

Reserve kopieen:
Het opslaan en laden van reserve kopieen gaat via het menu 'Bestand' of rechtstreeks vanuit de Windows verkenner.
Vanuit het menu 'Bestand' kunt u kiezen tussen laden en opslaan. Selecteer vervolgens de te importeren reserve kopie (*.txp). De naam van een te exporteren reserve kopie wordt automatisch ingevuld.
Vanuit de verkenner kunt u de reserve kopie in Traffic laden door op het bestand gevormd door uw bedrijfsnaam, datum en volgnummer en de extentie txp te dubbelklikken. Traffic zal nu het bestand importeren. Mogelijk dat er nog geen associatie is met Traffic en moet u dit eerst associeren met Traffic.exe. Daarna zal dat in vervolg Traffic worden gebruikt voor het lezen van de reserve kopie.


Instellingen:
Systeem

Hier wordt de algemene werking van Traffic geconfigureerd zoals de taal (Engels/Nederlands) en de installatiemap waarin de submappen tbv documenten, facturen, pasfotos etc. zich bevinden. Meestal is dit c:\Program Files\Traffic\, maar kan ook een externe map op het netwerk zijn zoals hier rechts afgebeeld.

Een vinkje bij Automatisch opstarten laat Traffic opstarten direct na het inloggen op het Windows systeem. Als bij het opstarten gecontroleerd moet worden of er een nieuwere versie beschikbaar is zet dan een vinkje bij Automatisch nieuwe versie ophalen.

Een vinkje bij snelkoppeling plaatsen zorgt dat Traffic op het bureaublad wordt geplaatst, een vinkje bij Altijd bovenop tonen zorgt dat de toolbar bovenop de vensters wordt geplaatst.
Traffic kan beveiligd worden met een pincode. Deze beveiliging zorgt ervoor dat Traffic geen gegevens zal tonen of wijzigingen zal toestaan zonder eerst de juiste pincode te hebben ingetoetst.
Een vinkje bij meerdere instanties voorkomt dat Traffic tegelijkertijd slechts eenmaal gestart kan worden. Als vensters onthouden actief is zal bij het afsluiten van Traffic onthouden worden welke vensters geopend waren en met welk. Bij het opstarten daar weer verder zal gaan.

Wanneer Traffic gebruikt wordt is een licentie benodigd. Dit kan een gratis proefversie zijn (aan te geven tijdens de installatie) of een betaalde en geregistreerde versie. Als u een licentie heeft aangeschaft bij VKR-Traffic of een retailer krijgt u een email met daarin de registratie gegevens zoals bedrijfscode en registratiecode. Vul deze gegevens samen met uw email adres waarop u de mail heeft ontvangen exact zo in. Aanbevolen wordt om de registratiecode te kopieeren en te plakken om typefouten te voorkomen. Alles behalve het email adres is hoofdlettergevoelig.
Zodra u op toepassen klikt krijgt u een melding of een van de codes fout zijn of dat alle codes goed zijn en kunt u Traffic direct volgens de gekochte licentie gebruiken. Voor tarieven en de licenties verwijzen wij u graag naar deze pagina van Traffic.
< d>

Randapparatuur
Hier vind u de instellingen van de randapparatuur zoals printers, platte-,barcode-,scanners. Traffic maakt onderscheid in printers voor passen en printers voor documenten. Handig omdat u zo per printer eigen instellingen kunt bepalen. Bij ligging wordt dan telkens bedoeld Portret=verticaal staand, Landschap=horizontaal liggend. Kies daarbij het juiste formaat. Documenten zijn veelal in het formaat A4, het formaat van de passen is afhankelijk van de toepassing, maar een vel hoogglans fotopapier van 10x15cm voldoet in de meeste gevallen om per vel 1 pas te fabriceren die eenzijdig wordt geprint voor al dan niet inklemmen van een RFID-kaart.


Functies en PBM's
Binnen Traffic zijn er een aantal vaste functies zoals Evenementenverkeersregelaar en Beroepsverkeersregelaar. Daarnaast kunt u nieuwe functies toevoegen aan de lijst door de functie in te voeren en op de knop met '+' te klikken. Het verwijderen van een functie geschied door in de lijst de functie aan te klikken en met de rechter muisknop te kiezen voor verwijderen. Idem voor de bezittingen. Het verwijderen van de eerste 7 functies en de eerste 6 bezittingen is niet mogelijk daar deze vast gebakken zit in Traffic en gekoppeld zijn aan bepaalde procedures.

Passen

Aan medewerkers kunnen pasjes verstrekt worden waarmee ze zich kenbaar kunnen maken als medewerker van uw organisatie, maar ook gebruikt kan worden voor toegangscontrole of aanmelden op een pc. Wat er kan hangt af van het type printer en of deze plastic kaarten kan bedrukken. Als de printer dat niet aan kan kunnen er passen gemaakt worden van 2 lagen die op elkaar gelegd worden en gesailed. De 2 lagen kunnen ook een RFID-kaart inklemmen. Daarvoor zijn speciale kokers beschikbaar. We printen dan op vellen van 10 x 15cm die bij voorkeur rond de 210g/m2 zitten qua dikte. Foto papier is uitermate geschikt vanwege de glans en een duidelijke pasfoto te kunnen afdrukken.
Op 1 zo'n vel wordt dan de voorkant en achterkant geprint die uitgesneden moet worden en de 2 delen op elkaar worden gelegd/gekleefd al dan niet met RFID-kaart er tussen.

Er kan gekozen worden tussen een bedrijfspas en clubpas. Standaard zijn er 2 kaartontwerpen meegeleverd (1 voor de voorkant en 1 voor de achterkant), maar u kunt ook een eigen ontwerp met bv uw bedrijfslogo erop selecteren.
Aan de voorkant komt een pasfoto met de namen van de medewerker. Op de achterkant komen de gegevens van de gevolgde opleidingen en/of elearning een tot wanneer dat diploma geldig is alsmede de functies. Indien bij de randapparatuur ondersteuning voor barcode is ingeschakeld wordt tevens de barcode op de achterkant geplaatst.

Financieel

Bij de financiele instellingen bepaald u de standaard tarieven voor opdrachten en de strandaard verloningen en (reiskosten)vergoedingen aan de medewerkers.
Bij het maken van een factuur wordt eerst gekeken of bij de opdrachtgever een afgesproken tarief bekend is. Zodra die bekend is worden die tarieven gebruikt. Als die niet bekend is worden de tarieven die hier vermeldt worden gebruikt.
Als bij het genereren van een factuur gekozen wordt voor betaling op factuur wordt het betalingstermijn gebruikt. Het bepaald hiermee ook de vervaldatum waarvoor betaling van de factuur ontvangen moet zijn. Op de factuur wordt tevens het hier ingevulde email adres getoont voor vragen mbt de factuur en het ingevulde IBAN waarop de betaling ontvangen dient te worden.
Dan zijn er nog de belastingtechnische zaken zoals het BTW-tarief (meestal 21%), het BTW-nummer en de map waarin de IB47-formulieren worden bijgehouden. De laatst genoemde functies zijn alleen beschikbaar voor de licenties Plus en Pro. Indien u niet de benodigde licentie heeft worden deze gegevens genegeerd. Zo kunt u dan uitsluitend facturen maken zonder omzetbelasting te vermelden of medewerkers niet volgens de IB47 regeling verlonen.

Netwerk
Netwerkfunctionaliteit is alleen beschikbaar bij een PRO-licentie! Traffic heeft dan de mogelijkheid om de data te sychroniseren met een server. Hierdoor is het mogelijk om vanaf meerdere pc's toegang te krijgen tot dezelfde data. In theorie kunnen dat er 5 tegelijkertijd zijn, maar het werkelijke maximum hangt af van de serverinstellingen. De uitwisseling geschiedt standaard via TCP-poort 2230. Het is van belang dat zowel de server luisterd naar dezelfde poort als dat de client Traffic een verzoek doet om te verbinden. Daarnaast is het nodig om eventuele firewall zodanig in te stellen dat het die poort ook toelaat en een router die poort naar de achterliggende server doorstuurd en dat natuurlijk het adres van de server in de vorm van een naam of IP-adres bekend is. Via de knop Testen kunt u controleren of alle hiervoor genoemde instellingen goed zijn gedaan. Tijdens het testen kunt u in het veld onder die knop de resultaten lezen.

Als u altijd verbinding wilt houden met de server zet dan een vinkje bij automatisch verbinden bij opstarten nadat de test succesvol is verlopen.
Als de Traffic Server ingesteld is om een wachtwoord te vragen (wel zo veilig!) geef dit wachtwoord dan hier op en laat deze dan onthouden om niet telkens het wachtwoord te moeten typen als er verbinding wordt gemaakt.

Traffic ondersteund zowel het versturen van binaire bestanden zoals pasfotos en documenten via de eigen verbinding, maar ook het veel gebruikte Microsoft Netwerk met bestand's en printerdeling. Dat laatste heeft vooral veel voordelen zoals het directer benaderen in de Windows-omgeving, maar juist weer als nadeel heeft dat het veelal op internet niet werkt omdat de benodigde poorten door veel internet providers als beveiliging tegen mogelijke hackers die op uw bestanden uit zijn te blokkeren en niet iedere internet provider biedt de mogelijkheid die poorten open te zetten.

Bedrijf
Alle bedrijfsgegevens voor het correct plaatsen van gegegens op correspondentie. Indien u op facturen en overige documenten een afbeelding als briefhoofd wilt plaatsen geeft u dit hier aan en selecteerd u een afbeelding (*.jpg).
Het wordt aanbevolen een JPEG te gebruiken met een weinig compressie en 1280 breed x +/-134 hoog. Door eerst de map te selecteren waaruit de afbeelding gebruikt wordt en in het rechtervlak zit u een bestandsoverzicht. Als u met de muis over de bestandsnaam gaat krijgt u een voorbeeld te zien zodat u kunt zien of het goede briefhoofd wordt gekozen.

U kunt er tevens voor kiezen om in de voetnoot een verwijzing te plaatsen naar de online algemene voorwaarden die gelden. Geeft daarbij de volledige url op die altijd met http:// of https:// begint en eindigd op .pdf, .txt of .doc.

Kaarten
Kaarten zijn essentieel voor het verduidelijken van de omgeving en hoe de posten zijn ingedeeld. De kaarten worden van een online kaartendienst opgehaald en vervolgens opgeslagen. Er zijn allerlei gratis diensten zoals openstreet en google maps. Er zijn ook kaartendiensten met speciale functies of weergave van lagen en die bewaard kan worden met een gebruikersaccount.
De URL van de kaartendienst is afhankelijk van welke dienst u gebruik wenst te maken en is de volledige URL van de dienst, maar zonder toevoeging layers en gps-coordinaten. Traffic weet van de meest gebruikte kaartendiensten hoe de opdracht naar die dienst is voor keuze van de lagen en gps.
Is er een gebruikersaccount vul dan bij Login het accountnaam in of emailadres en bij wachtwoord het wachtwoord in.
Het hier ingevulde wordt gebruikt binnen de maatregelen indien er een nieuwe kaart online wordt opgehaald.

Uiterlijk
Het uiterlijk kan enigzins worden aangepast met kleuren themas. Standaard aanwezig zijn grijs, rood, oranje, geel , groen, cyaan, blauw en magenta waarbij de donker tint voor de achtergrond en de lichtste tint als voorgrond genomen wordt en de maskering in de knoppen de tint daar tussen in.
Uw kunt desgewenst de themas aanpassen en opslaan als nieuw thema waarbij u kunt aangeven welke kleurtint als achtergrond en welke kleurtint als voorgrond gebruikt moet worden.

Verder kunt u de verhoudingen van de toolbar handmatig of automatisch aanpassen. Een vinkje bij Toolbar volledig uitrekken zorgt er voor dat als u meerdere schermen naast elkaar heeft deze over de gehele lengte wordt verspreid. Mocht dat niet goed werken kunt u de maximale breedte detecteren door op de knop 'Detecteren' te klikken.



Installatie:
Installeren van de Traffic Client begint met het ontvangen bestand traffic1.xx.exe te starten waarbij 1.xx vervangen moet worden door het versienummer. De installatie zal zich nu uitpakken of laten uitpakken. Een van dat uitgepakte bestand is de installer en heet Setup.exe en is te vinden in de map waar de installatiebestanden zijn uitgepakt. Start dat programma door er met de rechter muisknop op klikken te kiezen voor uitvoeren als Administrator. of te starten via uitvoeren van Microsoft Windows.

De installatie zal u begeleiden door de bestanden in de juiste map* te plaatsen en benodigde dll's te registreren en in de startbalk een snelkoppeling te plaatsen naar de client.
*U kunt zelf een map kiezen maken waarin het programma moet komen. Standaard is dat c:\Program Files\Traffic\.

De DLLs komen in een Windows systeemmap die dynamisch gedeeld kunnen worden met andere programmas die daar ook gebruik van maken.
Het kan voorkomen dat het bestand reeds in de systeem-map aanwezig is of zelfs in gebruik is en de kans is groot dat de reeds aanwezige dll nieuwer is dan bij de installatie meegeleverd. Dit is om te zorgen dat op oudere systemen Traffic ook geinstalleerd kan worden. Dit kan in sommige gevallen conflicten veroorzaken. De meeste conflicten zijn te voorkomen door voor de installatie alle andere programma's af te sluiten zodat gedeelde dll's niet in gebruik zijn. Uiteraard zullen bepaalde machtigingen door het windows-systeem niet worden gegeven als het bestaande bestand nieuwer is of systeem eigen. Uw kunt dan kiezen voor negeren en dit vervolgens te bevestigen. Traffic zal gewoon gebruik maken van het reeds bestaande bestand.

Sneltoetsen:
Diversen functies zijn doormiddel van toetscombinaties op te roepen.
Veel gebruikte toetsen zijn de [Ctrl], [Shift], [Alt], en de functietoetsen [F1 ... F12]. In tabbladen, menus en op knoppen is er 1 letter onderstreept. Als u die letter tegelijkertijd met de [Alt] in drukt gebeurd er hetzelfde als u met de muis op het tabblad of knop zal drukken.
Vensters worden geopend met de functietoets en/of een combinatie daarvan. Als er in deze handleiding gesproken wordt over een toetscombinatie staan deze ingesloten tussen [ en ]. Met bijvoorbeeld [Ctrl]+[F8] wordt bedoelt dat de toetsen[Ctrl] en [F8] tegelijkertijd ingedrukt moeten worden om het venster met opdrachtgevers te openen terwijl [F8] het venster met medewerkers wordt getoont.

Hieronder volgt een overzicht met alle toetscombinaties:
[Ctrl] + [P] = Afdrukken van in en uitgaven.
[Ctrl] + [O] = Openen van backup.
[Ctrl] + [S] = Opslaan van backup.
[Ctrl] + [F4] = Afsluiten van Traffic.
[PrnScr] = Huidig scherm afdrukken.
[F1] = Help (toont dit scherm intern).
[Shift] + [F1] = Versie controleren.
[Shift] + [Ctrl] + [F1] = Informatie over traffic.exe.
[F5]= Vernieuwen
[F6] = Facturen beheren.
[Ctrl]+[F6] = Verloning beheren.
[Shift]+[F6] = Inkoop toevoegen en raadplegen.
[Ctrl]+[Shift]+[F6] = Proforma genereren.
[F7] = Agenda beheren.
[Ctrl]+[F7] = Posten beheren.
[Shift]+[Ctrl]+[F7] = Maatregelen maken.
[F8] = Medewerkers beheren.
[Ctrl]+[F8] = Opdrachtgevers beheren.
[Shift]+[Ctrl]+[F8] = Leveranciers beheren.
[F9] = Middelen toevoegen en raadplegen.
[Ctrl]+[F9] = Materialen beheren.


Terug naar
boven of Terug naar begin .
Traffic - Software voor Verkeersregelaars en Seingevers. Kopierechten voorbehouden 2015-2022 - VKR Traffic.